Kilpailunjohtaja Esa HeikkinenEsa

Kuusamon Eräveikot on saanut jälleen järjestettäväkseen suunnistuksen suurtapahtuman Fin5 Rastiviikon jatkoksi vuoden 2007 veteraanisuunnistuksen MM-kisoille (WMOC 2007).  Kuusamo ja Rukan maastot Rukan itäpuolisilla alueilla tulivat monelle veteraanisuunnistajalle tutuiksi edellisen suunnistusviikon aikana.  Aika kultaa muistot, mutta säät eivät silloin suosineet ja alkuviikko kisailtiin kostean kylmissä olosuhteissa.  Ainoa lohtu oli, että itikat pysyivät loitolla ja vieläkin on varastoissa jäljellä tarpeettomaksi jääneitä hyttyslakkeja!  Fin5 Rastiviikolle odotamme tällä kertaa aurinkoa ja mukavia suunnistuskelejä, kuten yleensä heinäkuun alkupuolella on tapana ollut.

Haastetta meille järjestäjille antoi viime kesän hieno MM-kisaviikko Sotkamon Vuokatissa.  Näin näyttävään suunnistustapahtumaan emme pysty vastaamaan ja uskon rastiviikoille osallistuneiden sen suosiolla ymmärtävän.

Kilpailuorganisaation ydinryhmän muodostavat Eräveikkojen suunnistusjaoston jäsenet, jotka olivat järjestämässä edellistä suurta suunnistustapahtumaa.  Kilpailutoimintojen vastuuhenkilöt ovat lähes kaikilta osin samoissa vastuutehtävissä ja se luo turvallisuutta järjestelyjen sujumiselle.  Muutoinkin noin 400 talkoolaisen joukko koostuu kokeneista kisajärjestäjistä, sillä vuosittaisessa hiihdon maailmancupin järjestelyissä talkooväki on kouliintunut tehtäviinsä.

Kilpailuviikkoa suunnitellessamme yhdistimme Kainuun Rastiviikon ja Fin5 Rastiviikon yhdeksi väljäksi ohjelmakokonaisuudeksi, jossa kilpaillaan ja lomaillaan saman viikon aikana.  Kuusamo ja lähiympäristö tarjoaa välipäivien ajaksi mahdollisuudet erilaisiin harrastuksiin ja elämyksiin kaiken ikäisille perheenjäsenille, kuten esitteessämmekin kerrotaan "Tule lomalle ja suunnistamaan Kuusamoon - Luonnon Oma Huvipuisto ja sinä – unohtumattomia elämyksiä Rukalla ja  Kuusamossa!!”  Kilpailuviikko tulee olemaan tiivis muulta oheisohjelmaltaan, sillä kilpailuviikolla on Kuusamossa mm. Karhujuoksua, Olut-festivaalit, kesäteatteria, kesämarkkinat, Golf-kisat, kesätansseja, tukkilaiskisaa ym.  Suosittelemme mm. hurjapäisille koskenlaskua ja hiukan rauhallisimmille kanoottiretkeilyä Kuusamon lukuisilla jokireiteillä sekä patikointia Pienellä Karhunkierroksella Juumassa.  Kaikesta tästä ja muusta oheisohjelmasta tiedotamme nettisivuillamme, Kuusamo-Ruka matkailusivuilla sekä kilpailuinfoissamme.

Kuusamossa on hyviä yksittäisiä suunnistuskilpailumaastoja, mutta väljien kilpailukeskusten puuttumisen vuoksi koko viikkoa ei voida järjestää samassa kilpailukeskuksessa.  Tästä järjestäjille koituvasta ongelmasta hyötyvät kuitenkin suunnistajat, sillä kilpailukeskuksia tulee olemaan kolme ja näin ollen ei juuri yhtään rastipistettä tule olemaan tuttua.  Kolme ensimmäistä osakilpailua suunnistetaan aivan ”korkkaamattomassa” maastossa, joissa ei ole aiemmin järjestetty minkäänlaisia suunnistuskilpailuja.

1.-2. osakilpailut Säkkilässä suunnistetaan tyypillisessä koillismaalaisessa maastossa, jossa maaston peitteisyyden ja korkeuserojen vuoksi kilpailuvauhdit ovat hitaammat.  Säkkilän kilpailukeskuksen vieressä on niukasti pysäköintitilaa ja tämän vuoksi omilla autoilla tulevat kilpailijat kuljetetaan busseilla n. 4-5 km päässä olevilta pysäköintialueilta kilpailukeskukseen.

Välipäivän jälkeen 3. osakilpailu suunnistetaan osaksi nopeakulkuisessa suppamaastossa Noivioharjun ympärillä.  Noivioharjun kilpailukeskuksessa pysäköintialueet ovat kävelymatkan päässä.

Ja jälleen päästään viettämään ansaittua välipäivää 3. osakilpailun jälkeen.  Mutta suunnistushaluisille tarjoamme mahdollisuuden osallistua iltarastityyppiseen kuntosuunnistukseen Vasaravaarassa Rovaniementien varressa, jossa olisi mitä todennäköisimmin pidetty ainakin yksi osakilpailu, jos alueella olisi ollut kelvollinen kilpailukeskus.  Maasto on ihanteellinen ja sopivan vaativa kuntosuunnistustapahtumalle – suosittelen osallistumista!

4. osakilpailu on paljon puhuttanut sprintti Rukan keskustassa, jota ei ole ollut aiemmin rastiviikkojen ohjelmassa.  Emme mekään olisi sitä järjestäneet, jos osakilpailuja olisi ollut vain neljänä päivänä.  Sprintti on kuitenkin tullut yhdeksi selkeäksi kilpailumatkaksi ja suurelle yleisölle erityisen tutuksi tv-näkyvyyden vuoksi.  Rukan valmiiksi rakennettu ydinkeskusta ja ympärillä oleva maasto antoivat tähän erinomaisen mahdollisuuden, jota tilaisuutta ei voitu olla käyttämättä.  Olemme kaikki ensi kesän jälkeen viisaampia, miten sprintti jatkossa sopii rastiviikkojen ohjelmaan, ennakkoluulottomasti lähdemme tätä veteraani-ikäisinä kisajärjestäjinä kokeilemaan!  Sprintin kilpailupäivänä Rukan ydinalueella ajoneuvoliikennettä tullaan rajoittamaan turvallisuuden takaamiseksi, viettäkäämme silloin ”autotonta perjantaita” pakokaasupäästöjä säästäen.

5. osakilpailussa maasto on pohjaltaan osaksi nopeakulkuista, mutta etenkin pisimmillä radoilla suurehkot korkeuserot tasaavat vauhteja.  Välillä voi päästä ihailemaan hienoja näköaloja Rukan maisemissa.  Eliittisarjojen takaa-ajolähdöissä riittää jännitettävää loppuun saakka.

Järjestelyt ovat edenneet suunnitelmien mukaan ja toivotamme runsaslukuisen osanottajajoukon tervetulleeksi.  Ennakkoilmoittautumisten perusteella näyttää siltä, että suunnistusväki on sankoin joukoin tulossa kesän ainoalle rastiviikolle Kuusamoon.

Terveisin

Esa Heikkinen, kilpailunjohtaja